Mleczko pszczele i jego właściwości zdrowotne
Mleczko pszczele należy do produktów pasiecznych wykazujących zarówno właściwości odżywcze, jak i
biotyczne, co uzasadnia jego bogaty skład. W medycynie
ludowej produkt ten znany był od bardzo dawna. Obecnie badania naukowe jak i
kliniczne umożliwiają przyznanie racji ludowym uzdrowicielom co do jego
niezwykłych właściwości.
Mleczko pszczele jest produkowane przez gruczoły gardzielowe młodych
pszczół-robotnic, od 5 do 14 dnia życia. Ma konsystencję gęstej śmietany, jest
koloru białego z perłowym odcieniem, posiada specyficzny, lekko kwaśny smak.
Mleczkiem pszczelim karmione są wszystkie larwy w rodzinie pszczelej do 3 dnia życia,
a larwy, z których powstają matki pszczele - do 5 dnia życia i to w obfitej
ilości.
Mleczko pszczele powoduje, że z tych samych jaj mogą powstać pszczoły - robotnice i matki, że matka pszczela żyje 4 - 6 lat, a robotnica 30 - 35 dni! Matki pszczele są przez całe swoje życie karmione mleczkiem pszczelim.
Mleczko pszczele powoduje, że z tych samych jaj mogą powstać pszczoły - robotnice i matki, że matka pszczela żyje 4 - 6 lat, a robotnica 30 - 35 dni! Matki pszczele są przez całe swoje życie karmione mleczkiem pszczelim.
W mleczku stwierdzono ponad
dwadzieścia makro- i
mikroelementów, m.in. miedź,
magnez, potas, fosfor, żelazo, siarkę, mangan, nikiel, kobalt, krzem, chlor,
bizmut, arsen. Ponadto mleczko zawiera 24
aminokwasy, enzymy, inhibiny, hormony (szczególnie wzrostowy).
Mleczko jest skarbnicą witamin. Poza tym posiada właściwości bakteriostatyczne. Świeże mleczko działa bakteriostatycznie nawet
w rozcieńczeniu 1:1000.
Mleczko jest skarbnicą witamin. Poza tym posiada właściwości bakteriostatyczne. Świeże mleczko działa bakteriostatycznie nawet
w rozcieńczeniu 1:1000.
Badania na zwierzętach wykazały, że przyspiesza dojrzewanie
płciowe i wzmaga aktywność rozrodczą. (stąd uważane jest za
afrodyzjaka)
Dzięki stymulacji centralnego układu
nerwowego, mleczko pszczele wywiera korzystny wpływ na stan fizyczny i
psychiczny człowieka. Stosowane u ludzi - wykazuje działanie wzmacniające,
usuwa zmęczenie, podwyższa efektywność pracy i powoduje przypływ sił życiowych. Polepsza samopoczucie,
koncentrację uwagi oraz przywraca równowagę psychiczną. Z tego
względu, należy stosować je w stanach wyczerpania, osłabienia i napięcia
mięśni, w wyczerpaniu nerwowym i bezsenności, a także w celu przyspieszenia
procesów myślowych jak również w stanach zapalnych nerwu słuchowego.
Mleczko pszczele reguluje procesy przemiany
materii, zapobiega zaburzeniom związanym z niewłaściwym odżywianiem. Podwyższa odporność organizmu
na zakażenia. Wykazuje działanie immunoregulujące.
Stosuje
się je przy braku łaknienia i niedożywieniu. U niemowląt - podawane między 2 a 6 dniem życia przez
okres 4-14, dni zwiększa
łaknienie mleka i przyrost masy ciała, poprawia apetyt. U dzieci, mleczko
pszczele jest wykorzystywane do leczenia
anemii powstałej na
skutek niedoboru żelaza. Powoduje wzrost
liczby erytrocytów oraz zawartości hemoglobiny.
Mleczko pszczele ma zastosowanie w leczeniu schorzeń sercowo -
naczyniowych takich jak:
dusznica bolesna, nerwice, stany pozawałowe, nadciśnienie tętnicze, zatory
mózgowe, miażdżyca (rozszerza naczynia, obniża ciśnienie krwi,obniża
poziom cholesterolu, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych).
Korzystne rezultaty osiąga się w leczeniu stanów zapalnych żył i krwotoków
pochodzenia naczyniowego.
Mleczko pszczele ma też zastosowanie
w zapobieganiu i leczeniu
schorzeń przewodu pokarmowego i narządów wewnętrznych. Szczególnie
podatne na działanie tego produktu są wrzody dwunastnicy. Ma ono zastosowanie u
chorych z objawami zapalenia jelit grubych i w leczeniu różnych
stanów zapalnych woreczka żółciowego, trzustki i wątroby. Chroni tkankę wątrobową przed różnego rodzaju substancjami
toksycznymi. Stosuje się w leczeniu skutków alkoholizmu, zapobiega
powstawaniu marskości wątroby. Skutecznie obniża poziom glukozywe krwi.
U chorych w podeszłym wieku, mleczko
pszczele poprawia apetyt, zwiększa przyrost wagi, polepsza pamięć i wzrok.
Obniża poziom cholesterolu w surowicy oraz wyraźnie obniża ciśnienie krwi.Te właściwości mleczka pozwalają zaliczyć je do
dobrych środków
geriatrycznych.
Stosowane jest w leczeniu
niewydolności nerek i nadnerczy. Działa moczopędnie, co jest
pomocne w leczeniu
otyłości. Jest przydatne do leczenia niewydolności jajników oraz w takich chorobach zakaźnych,
jak: bruceloza i grypa. Stosowane jest jako preparat
wspomagający w terapii przeciwnowotworowej, jak również w leczeniu
stanów zapalnych krtani, gardła, oskrzeli i płuc. Wskazane jest
w gruźlicy płuc zarówno w okresie terapii jak i rekonwalescencji.
Mleczko pszczele znalazło
zastosowanie w schorzeniach
dermatologicznych, reumatycznych i okulistycznych. Stosuje się
w leczeniu trudno gojących ran, odleżyn, oparzeń, wrzodów żylakowych
i troficznych.
Ten cenny produkt pszczeli ma
zastosowanie w leczeniu łojotoku skóry, tocznia rumiankowatego, liszajów,
łysienia plackowatego. Pozytywne efekty uzyskano w leczeniu różnych stanów
zapalnych skóry, zakażeń gronkowcowych, opryszczki, rogowaceniu tkanek,
a także nowotworów twarzy.
Dobre wyniki uzyskiwano w leczeniu
urazowego zapalenia rogówki i jej oparzeń. Obserwowano ustępowanie bólu,
obrzęków i zanikanie zmian bliznowatych. Stosowane w leczeniu zapalenia
spojówek i powiek, powodowało szybkie wyleczenie.
Znacznie poprawiało stan w
reumatoidalnym zapaleniu oraz zesztywniającym zapaleniu
stawów kręgosłupa. Skutecznie przeciwdziała artretyzmowi oraz chorobom polegającym na
odkładaniu się w stawach kwasu moczowego i jego soli.
Mleczko pszczele jest stosowane w
formie: doustnie w postaci naturalnej, tabletek i liofilizowanego proszku, iniekcji
i inhalacji, maści, kremów i płynów.
Odżywcze, odnawiające, normalizujące
i ogólnie wzmacniające właściwości mleczka pszczelego wskazują
na wykorzystanie go w żywieniu i dietetyce ludzi
w każdym wieku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz