poniedziałek, 17 marca 2014

Magiczna medycyna

Apiterapia


Kilka słów o apiterapii.

 

 

       Apiterapia to nazwa pochodząca z medycyny naturalnej i istnieje od czasu kiedy człowiek nauczył się korzystać z produktów pszczół i rozpoczął ich hodowlę.
       Na dźwięk słowa apiterapia większość z nas robi wielkie ze zdziwienia oczy. Niewiele ludzi łączy to słowo z popularną metodą medycyny niekonwencjonalnej, w której wszelkie schorzenia leczy się produktami pochodzenia pszczelego.



        Wielu z nas zamiast cukru używa miodu, szczególnie w okresie, gdy za oknem robi się zimno, mokro i nieprzyjemnie, a my możemy znacznie łatwiej przeziębić się czy dostać kataru. Tak robiły już nasze babki, leczenie produktami pszczelimi głęboko wpisało się w słowiańską medycynę ludową.

Apiterapia 
                          zajmuje się zarówno leczeniem jak i profilaktyką wszelkimi zebranymi, przetworzonymi lub wydzielonymi przez pszczoły produktami. Do grupy tych produktów zaliczamy więc wszelkie miody, propolis, pyłki kwiatowe i pierzgi, mleczko pszczele oraz jad wydzielany przez pszczoły.
        Miód ma wiele obliczy. Poszczególne odmiany posiadają wiele cech wspólnych, różnią się między sobą jednak składem i właściwościami, przez co wykazują zróżnicowane zastosowania.
        Miód rzepakowy pomaga w leczeniu serca oraz naczyń wieńcowych, wątroby oraz w stanach zapalenia dróg oddechowych. Miód akacjowy jest przydatny przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, przy przeziębieniu oraz w schodzeniach nerek i układu moczowego. Miód lipowy wpływa korzystnie na całe drogi oddechowe, układ krążenia, serce, pomaga też w łagodzeniu stresu. Miód gryczany stosuje się przy schorzeniach układu krążenia i przy miażdżycy. Działa odtruwająco.

        Odmianę wrzosową poleca się osobom mającym problemy z nerkami, prostatą oraz drogami moczowymi, ale też cierpiącym na problemy związane z zapaleniem jamy ustnej i gardła, żołądka i jelit. Miód wielokwiatowy stosowany jest przez alergików mających problemy z drogami oddechowymi, pomaga przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Miód spadziowy (z drzew iglastych) działa na dolne drogi oddechowe, na przewód pokarmowy, ale też w przypadku zaparć czy biegunki.
        Pomaga w schodzeniach serca i naczyń, uspokaja przy nerwicy.
        Miód spadziowy (z drzew liściastych) ma wpływ na dobrą kondycję nerek, dróg moczowych, wątroby, dróg żółciowych, jelit i całego przewodu pokarmowego.
Produkty pszczele to jednak nie tylko miód. Pyłek pszczeli to efekt odwiedzenia przez pszczołę 7-120 kwiatów.
         Zbierany na odnóżach przyjmuje postać granulek. Jest to najwartościowszy produkt roślinny, zawiera masę witamin, białek, tłuszczy złożonych i prostych, sole mineralne ale też flawonoidy, karotenoidy oraz sterole. Dla kwiatów to rezerwa białka, dla ludzi lek o działaniu antybakteryjnym, detoksykującym, regenerującym u odżywczym.
         Stosuje się go w leczeniu niedokrwistości, schorzeniach gruczołu krokowego, w miażdżycy, przy chorobach wątroby, dolegliwościach jelitowych, nadciśnieniu, problemach ze skórą, płucami, w stanach zapalnych i chorobach dróg oddechowych.  
         Poprawia on odporność fizyczną i psychiczną, uspokaja i działa antydepresyjnie.

Propolis,
                      czyli kit pszczeli, zapobiega przed pojawianiem się w ulu drobnoustrojów, cechuje się silnie przeciwbakteryjnymi właściwościami przez co stosowany jest w leczeniu m.in. ropnego zapalenia skóry, w grzybicach, w leczeniu czyraków, owrzodzeń czy odleżyn. Działa łagodząco i przeciwzapalnie.

Mleczko pszczele 
                       stosuje się w leczeniu chorób związanych z układem krążenia, układem pokarmowym, w chorobach skóry, błon śluzowych, oczu, narządów ruchu oraz w chorobach wieku starczego.


Masz kilka wolnych minut? 
Kliknij któryś z poniższych linków - jestem pewien, że znajdziesz tam coś dla siebie: 
http://mindmazon.eurypton.com/Marsia/topBenefit http://mindmazon.eurypton.com/Marsia/topBenefitStart http://mindmazon.eurypton.com/Marsia/topGrubyPortfel

niedziela, 16 marca 2014

Herbata

Herbata zielona.

Czy znasz właściwości lecznicze zielonej herbaty? 

Ja sam jak i w większości polskich rodzin na co dzień używamy czarnej herbaty ponieważ herbata czarna lepiej zadomowiła się na naszych stołach. Każdy z nas kupuje raczej gotową do parzenia pakowaną w różnego rodzaju saszetki. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że jakość tych herbat w różnego rodzaju torebeczkach nie dorówna nigdy herbatom liściastym, które wymagają niestety większego zachodu.

  zielona herbata

Herbata w postaci zwiniętych liści, której ilość do zaparzenia trzeba samemu odmierzyć, daje jednak dużo doskonalsze doznania smakowe a i wpływ takiego naparu na nasz organizm jest dużo większy i bardziej dobroczynny i również związany jest nierozerwalnie z czasem parzenia. Bo co by nie powiedzieć to czarna herbata również posiada wiele podobnych zalet jak herbata zielona. Daleko posunięta industrializacja i obecne rozpędzone czasy skłaniają nas do tego by z wygody rezygnować z jakościowych zalet dla zdrowia i podniebienia

Zielona herbata

- cechuje się rewelacyjnymi właściwościami. Spożywanie jej naparu polecane jest ze względu na zawarte substancje, jakie możemy z niej przyswoić dla naszego organizmu, takie jak kofeina czy polifenole. Substancje te sprawiają, że spożywanie naparu z zielonej herbaty prowadzi do usuwania toksyn z organizmu, złagodzenia skutków przesadnego spożycia trunków alkoholowych a na dodatek w dużym stopniu przyczynia się do likwidacji nadmiaru cholesterolu, który ma niestety bardzo istotny wpływ na powstawanie mnóstwa dolegliwości. Co więcej, spożywanie naparu z zielonej herbaty przyczynia się do tego, że przyjmowane z pokarmem tłuszcze są szybciej spalane, co idealnie wspomaga pijącego herbatę w czasie diety odchudzającej. Niezaprzeczalnie zatem zielona herbata ma znaczny wpływ na nasze samopoczucie a także na to jak wyglądamy. Procedura parzenia zielonej herbaty ma ogromne wpływ na jej kolor, właściwości jak również i smak. Zielonej herbaty nie wolno zalewać wodą o temperaturze wyższej niż 80 stopni, ponieważ po pierwsze prowadzi to do zmiany koloru naparu na mętny zielono-żółty, jak również zmianę jej smaku na gorzki. Kiedy zaparza się ją krótko to napar ma właściwości pobudzające i działa w sposób podobny do kawy. Jeżeli czas jej parzenia wydłuży się do kilku minut, wówczas napar nabierze właściwości odprężających, uspokajających i oddziałuje na nasz organizm relaksująco. W tym miejscu należy powiedzieć, że ta sama porcja zielonej herbaty może być zaparzana wielokrotnie, i to wielokrotne parzenie odbywa się bez straty jej unikalnych właściwości. Podobnie jak południowoamerykańska „Yerva Mate”, która się popija przez cały dzień dolewając do naczynka ciepłej wody. Zielona herbata towarzyszy człowiekowi od bardzo dawna, jej historia liczy sobie co najmniej 4500 lat.

Zielona czy czarna herbata?

Od samego początku swojego zaistnienia została uznana za osobliwy napar posiadający właściwości lecznicze. Jej zalety a w szczególności wartościowy wpływ na wzrost koncentracji rozsławiły ją niemalże na całym świecie. Jej dobroczynne oddziaływanie na organizm sprawiło, że niektórzy używali jej nawet w charakterze farmaceutyku na wiele chorób. Rytuał związany z parzeniem zielonej herbaty zapoczątkowany został przez mieszkańców Chin. Jej popularność rozprzestrzeniła się w bardzo krótkim czasie wśród mieszkańców kontynentu azjatyckiego, zwłaszcza w Tajlandii, Indiach i Japonii. Zielona herbata stosunkowo późno trafiła do Europy, bo około XVII wieku, fantastycznych pomimo fantastycznych zalet nie osiągnęła takiej pozycji, jak herbata czarna, której spożywanie jest szczególnie modne w Europie, a w szczególności w Wielkiej Brytanii, gdzie jest przygotowywana koniecznie z mlekiem i popijana z reguły w godzinach popołudniowych – słynne „Five o’clock”. U nas również nie ma zwyczaju proponować gościom zielonej herbaty, jeśli częstujemy gości to przeważnie czarną herbatą w torebkach, ewentualnie z dodatkiem plasterka cytryny.

 Masz kilka wolnych minut?
 Kliknij któryś z poniższych linków - jestem pewien, że znajdziesz tam coś dla siebie:
http://mindmazon.eurypton.com/Marsia/topBenefit http://mindmazon.eurypton.com/Marsia/topBenefitStart http://mindmazon.eurypton.com/Marsia/topGrubyPortfel

sobota, 15 marca 2014

Sen - dobry sen

Sen

Kilka porad by dobrym był sen.




Kiedy sen ma odpowiednią długość i jakość to wówczas pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka. Albowiem sen jest podstawowym procesem w naszym życiu odpowiedzialnym za regenerację i odnowę naszego organizmu.

Przeprowadzono wiele badań z których jasno wynika, że regularne wysypianie się ma nad wyraz pozytywny wpływ na długie zachowanie młodości oraz dobrego samopoczucia. Wówczas jesteśmy w dużo mniejszym stopniu narażeni na depresję a także znacząco zwiększa się nasza odporność na stres i wszelkiego rodzaju infekcje.

Co zrobić by nasz sen miał lepszą jakość ?


Oto kilka wskazówek jak to uczynić.

1. Kładź się i wstawaj o stałych porach.
        Każdego dnia staraj się wstawać i zasypiać o tej samej porze, zasada ta dotyczy również dni wolnych od pracy. Proces zasypiania i budzenia się ma ogromny wpływ na nasz "cykl dobowy". Regularne wysypianie się ma kluczowe znaczenie na regenerację naszego mózgu, gdyż potrzebuje on zrównoważonego czasu snu jak i budzenia się.

2. Nie objadaj się na noc.
        Ostatni posiłek staraj się spożyć minimalnie na 2-3 godziny przed snem. Objadanie się może bowiem powodować poczucie dyskomfortu oraz problemy z zasypianiem. Pamiętaj, by unikać ciężkostrawnych i pikantnych potraw, które mogą obciążać Twój żołądek i wywoływać zgagę. Nadmierne spożycie płynów tuż przed snem może być przyczyną korzystania z toalety w nocy, co przerywa i znacznie utrudnia regularność snu.

3. Wycisz się przed snem.
        Staraj się odprężyć przed snem. Unikaj stresu, nie oglądaj programów telewizyjnych, które wywołują silne emocje. Nie bierz udziału w grach, których podstawą jest współzawodnictwo. Zamiast tego weź gorącą, relaksacyjną kąpiel, odpręż się, przeczytaj książkę lub posłuchaj kojącej muzyki.

4. Ćwicz regularnie.
        Wykonuj regularnie ćwiczenia, jednak pamiętaj, że wzrasta po nich temperatura naszego ciała oraz stajemy się bardziej wyczuleni na otoczenie. Ćwiczenie takie jak joga bądź pilates uprawiane późnym popołudniem są doskonałym sposobem na szybkie zaśnięcie w nocy.

5. Ogranicz stosowanie używek przed snem.
        Unikaj spożywania kofeiny i nikotyny przed snem. Produkty te są środkami pobudzającymi, co znacznie utrudnia zaśnięcie. Spożywanie alkoholu również nie jest najlepszym pomysłem. W znacznym stopniu zakłóca on sen i prowadzi do przebudzeń w ciągu nocy.

Masz kilka wolnych minut?
Kliknij któryś z poniższych linków - jestem pewien, że znajdziesz tam coś dla siebie:
Miłego Dnia!!!