piątek, 28 marca 2014

Moja podświadomość

Moja podświadomość

Cuda zdarzają się codziennie. Dotykają pojedynczych osób bądź całych grup społecznych. Zdarzają się bez względu na wiarę, bez względu na kolor skóry, bez względu na zamożność osoby czy wielu osób.

Mam zamiar w tym i dalszych moich wpisach zająć się pokazaniem jak nawyki myślowe zakorzenione we wzorcach naszego umysłu, siła naszej wyobraźni kształtuję nasze losy. Natura bowiem jak i charakter człowieka są tym samym co zawiera jego podświadomość.

Wiesz, dlaczego? Jeśli nie to zapraszam do zapoznania się z moimi wpisami. Pewnie nie zawsze uda mi się każdego dnia opublikować kolejny ale mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone za co z góry dziękuję.

Często zastanawiamy się nad tym, dlaczego życie jednych ludzi zatruwa smutek i troski, natomiast innym ciągle świeci słońce towarzyszy radość radość i szczęście?
Dlaczego jeden człowiek cieszy się bogactwem i szacunkiem, gdy jego sąsiad żyje w nędzy i wielkim niedostatku?
Dlaczego jeden człowiek jest ciągle dręczony niepewnością i lękiem, a drugi pełen wiary w siebie, potrafi ufnie i spokojnie spoglądać w przyszłość?
Dlaczego jeden człowiek jest posiadaczem luksusowej willi, kiedy inny spędza życie w dzielnicy nędzy?
Dlaczego jeden człowiek przeżywa ciągłe pasmo sukcesów, a inny stacza się coraz niżej mimo katorżniczych wysiłków?
Dlaczego jeden mówca porywa za sobą masy, gdy inny nie znajduje u swoich słuchaczy żadnego oddźwięku ani zainteresowania?
Dlaczego jeden dokonuje genialnych osiągnięć, osiągnięć inny pozwala się pochłonąć bezdusznemu zajęciu?
Dlaczego jeden człowiek potrafi przeżyć nieuleczalnego złośliwego raka, a wielu innych nawet dobrze rozpoznana choroba zabija?
Dlaczego wielu dobrych i bogobojnych ludzi doznaje niewyobrażalnych cierpień fizycznych i psychicznych, gdy inni wyzuci z sumienia, cieszą się wspaniałym zdrowiem i sukcesami?
Dlaczego jedna kobieta doznaje samych miłych sytuacji w swoim życiu żyjąc szczęśliwie ze swoim mężem, a jej siostra u boku swojego męża doznaje samych upokorzeń i rozczarowań?
No, dlaczego?
Odpowiedzi na te i inne pytania leżą głęboko w naturze i sposobie funkcjonowania naszej podświadomości.

Dlaczego tak jest?

Spróbuję to wytłumaczyć i pokazać, w jaki sposób działa nasza podświadomość, pewne powiązania mające wpływ na takie a nie inne zachowanie naszej podświadomości.
Postaram się w jak najprostszy sposób wyjaśnić podłoże i uchylić rąbka tajemnicy o Twoim wewnętrznym życiu.

Od wielu, wielu lat jestem pewien, że nawet najskrytsze współzależności ludzkiego umysłu można wytłumaczyć w całkiem prosty sposób. Mam zatem wielką nadzieję, że czytając moje wpisy trafisz na ten sam prosty język jakiego używasz w domu czy w pracy i jaki pamiętasz z dzieciństwa z domu rodzinnego.
Podejmując pisanie chciałbym zachęcić do uważnego czytania i do podjęcia próby wprowadzenia metod, które opiszę, ponieważ wiem z całą pewnością, że odsłonią one przed Tobą niezwykłą moc, która jest ciągle – od urodzenia - do Twojej dyspozycji, a która wyzwoli Cię z szarpaniny i zmagań, pozwoli Ci się uwolnić od wszelkiego przygnębienia a także uwolni Cię od wszystkich niepowodzeń.

Mam nadzieję, że moje pisanie da Ci siłę do przezwyciężenia kłopotów, da Ci moc do osiągnięcia należnej Ci pozycji, pozwoli Ci znaleźć wolność, szczęście i spokój ducha.
Niezwykła moc twojej podświadomości uzdrowi Cię i obudzi w Tobie drugą młodość.

Panowanie nad mocami psychicznymi uwolni Cię od mnóstwa krępujących Cię w chwili obecnej lęków i obaw, otwierając przed Tobą życie w takim szczęściu i wolności, jakie dzieciom Bożym dał Bóg przekazując im cząstkę swojej mocy oraz wolną wolę.


Każdy człowiek, ma prawo być szczęśliwym, ma prawo dostępu do Bogactwa, którego we wszechświecie jest dla każdego wystarczająca ilość na wszystkich płaszczyznach życia.

cdn

poniedziałek, 24 marca 2014

Magiczna medycyna - mleczko pszczele

Mleczko pszczele i jego właściwości zdrowotne


        Mleczko pszczele należy do produktów pasiecznych wykazujących zarówno właściwości odżywcze, jak i biotyczne, co uzasadnia jego bogaty skład. W medycynie ludowej produkt ten znany był od bardzo dawna. Obecnie badania naukowe jak i kliniczne umożliwiają przyznanie racji ludowym uzdrowicielom co do jego niezwykłych właściwości.
        Mleczko pszczele jest produkowane przez gruczoły gardzielowe młodych pszczół-robotnic, od 5 do 14 dnia życia. Ma konsystencję gęstej śmietany, jest koloru białego z perłowym odcieniem, posiada specyficzny, lekko kwaśny smak. Mleczkiem pszczelim karmione są wszystkie larwy w rodzinie pszczelej do 3 dnia życia, a larwy, z których powstają matki pszczele - do 5 dnia życia i to w obfitej ilości. 
          Mleczko pszczele powoduje, że z tych samych jaj mogą powstać pszczoły - robotnice i matki, że matka pszczela żyje 4 - 6 lat, a robotnica 30 - 35 dni! Matki pszczele są przez całe swoje życie karmione mleczkiem pszczelim.
          W mleczku stwierdzono ponad dwadzieścia makro- i mikroelementów, m.in. miedź, magnez, potas, fosfor, żelazo, siarkę, mangan, nikiel, kobalt, krzem, chlor, bizmut, arsen. Ponadto mleczko zawiera 24 aminokwasy, enzymy, inhibiny, hormony (szczególnie wzrostowy). 
          Mleczko jest skarbnicą witamin. Poza tym posiada właściwości bakteriostatyczne. Świeże mleczko działa bakteriostatycznie nawet 
w rozcieńczeniu 1:1000.
          Badania na zwierzętach wykazały, że przyspiesza dojrzewanie płciowe i wzmaga aktywność rozrodczą. (stąd uważane jest za afrodyzjaka)
          Dzięki stymulacji centralnego układu nerwowego, mleczko pszczele wywiera korzystny wpływ na stan fizyczny i psychiczny człowieka. Stosowane u ludzi - wykazuje działanie wzmacniające, usuwa zmęczenie, podwyższa efektywność pracy i powoduje przypływ sił życiowych. Polepsza samopoczucie, koncentrację uwagi oraz przywraca równowagę psychiczną. Z tego względu, należy stosować je w stanach wyczerpania, osłabienia i napięcia mięśni, w wyczerpaniu nerwowym i bezsenności, a także w celu przyspieszenia procesów myślowych jak również w stanach zapalnych nerwu słuchowego.
          Mleczko pszczele reguluje procesy przemiany materii, zapobiega zaburzeniom związanym z niewłaściwym odżywianiem. Podwyższa odporność organizmu na zakażenia. Wykazuje działanie immunoregulujące.
          Stosuje się je przy braku łaknienia i niedożywieniu. U niemowląt - podawane między 2 a 6 dniem życia przez okres 4-14, dni zwiększa łaknienie mleka i przyrost masy ciała, poprawia apetyt. U dzieci, mleczko pszczele jest wykorzystywane do leczenia anemii powstałej na skutek niedoboru żelaza. Powoduje wzrost liczby erytrocytów oraz zawartości hemoglobiny.
          Mleczko pszczele ma zastosowanie w leczeniu schorzeń sercowo - naczyniowych takich jak: dusznica bolesna, nerwice, stany pozawałowe, nadciśnienie tętnicze, zatory mózgowe, miażdżyca (rozszerza naczynia, obniża ciśnienie krwi,obniża poziom cholesterolu, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych). Korzystne rezultaty osiąga się w leczeniu stanów zapalnych żył i krwotoków pochodzenia naczyniowego.
          Mleczko pszczele ma też zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego i narządów wewnętrznych. Szczególnie podatne na działanie tego produktu są wrzody dwunastnicy. Ma ono zastosowanie u chorych z objawami zapalenia jelit grubych i w leczeniu różnych stanów zapalnych woreczka żółciowego, trzustki i wątroby. Chroni tkankę wątrobową przed różnego rodzaju substancjami toksycznymi. Stosuje się w leczeniu skutków alkoholizmu, zapobiega powstawaniu marskości wątroby. Skutecznie obniża poziom glukozywe krwi.
          U chorych w podeszłym wieku, mleczko pszczele poprawia apetyt, zwiększa przyrost wagi, polepsza pamięć i wzrok. Obniża poziom cholesterolu w surowicy oraz wyraźnie obniża ciśnienie krwi.Te właściwości mleczka pozwalają zaliczyć je do dobrych środków geriatrycznych.
          Stosowane jest w leczeniu niewydolności nerek i nadnerczy. Działa moczopędnie, co jest pomocne w leczeniu otyłości. Jest przydatne do leczenia niewydolności jajników oraz w takich chorobach zakaźnych, jak: bruceloza i grypa. Stosowane jest jako preparat wspomagający w terapii przeciwnowotworowej, jak również w leczeniu stanów zapalnych krtani, gardła, oskrzeli i płuc. Wskazane jest w gruźlicy płuc zarówno w okresie terapii jak i rekonwalescencji.
           Mleczko pszczele znalazło zastosowanie w schorzeniach dermatologicznych, reumatycznych i okulistycznych. Stosuje się w leczeniu trudno gojących ran, odleżyn, oparzeń, wrzodów żylakowych i troficznych.
           Ten cenny produkt pszczeli ma zastosowanie w leczeniu łojotoku skóry, tocznia rumiankowatego, liszajów, łysienia plackowatego. Pozytywne efekty uzyskano w leczeniu różnych stanów zapalnych skóry, zakażeń gronkowcowych, opryszczki, rogowaceniu tkanek, a także nowotworów twarzy.
          Dobre wyniki uzyskiwano w leczeniu urazowego zapalenia rogówki i jej oparzeń. Obserwowano ustępowanie bólu, obrzęków i zanikanie zmian bliznowatych. Stosowane w leczeniu zapalenia spojówek i powiek, powodowało szybkie wyleczenie.
          Znacznie poprawiało stan w reumatoidalnym zapaleniu oraz zesztywniającym zapaleniu stawów kręgosłupa. Skutecznie przeciwdziała artretyzmowi oraz chorobom polegającym na odkładaniu się w stawach kwasu moczowego i jego soli.
          Mleczko pszczele jest stosowane w formie: doustnie w postaci naturalnej, tabletek i liofilizowanego proszku, iniekcji i inhalacji, maści, kremów i płynów.
          Odżywcze, odnawiające, normalizujące i ogólnie wzmacniające właściwości mleczka pszczelego wskazują na wykorzystanie go w żywieniu i dietetyce ludzi w każdym wieku.


niedziela, 23 marca 2014

Magiczna medycyna - pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy – właściwości i zastosowanie

Czy jedyną wartościową rzeczą produkowaną przez pszczoły jest miód? Oczywiście, że nie. Takich produktów jest, co najmniej kilka. Innym cennym produktem jest pyłek kwiatowy, posiadający wiele dobroczynnych dla ludzkiego organizmu właściwości.

pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy, jest to nazywany przez pszczelarzy pyłek pszczeli, bo zebrany przez pszczoły i uformowany w małe kulki zwane obnóżami. Obnóża nie są czystym pyłkiem, ale pyłkiem kwiatowym zmieszanym z nektarem, miodem czy śliną pszczół. Dzięki temu może być on formowany przez pszczoły w grudki i przenoszony do ula na odnóżach tylnych. Pyłek pszczeli jest bardzo bogatym źródłem białka, minerałów i witamin. Taki skład chemiczny pyłku jest całkowicie zrozumiały, ponieważ jest on męskimi komórkami rozrodczymi kwiatów i ma za zadanie rozpoczęcie i zbudowanie nowej rośliny.

Pyłek kwiatowy i jego właściwości

Ze względu na to, że zawiera dużą ilość substancji odżywczych pyłek pszczeli ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej – magicznej medycynie - jako wysokiej jakości substancja lecznicza. W medycynie konwencjonalnej, a raczej produktach przemysłu farmaceutycznego istnieje wiele tabletek sporządzonych na bazie właśnie pyłku. Reguluje on bowiem przemianę materii, poprawia działanie układu trawiennego, a u osób otyłych doprowadza do regulacji wagi spadku. Pyłek kwiatowy ma również działanie detoksykacyjne. Szczególnie ma to duży wpływ na pracę i stan wątroby. Jednocześnie działa osłaniająco oraz wspomaga odnowę tkanek wątroby. Poza tymi właściwościami pyłek kwiatowy, podobnie jak i wszelkie miody, ma działanie przeciwmiażdżycowe – poprzez oddziaływanie na poziom lipidów znacznie obniżając ich ilość. Pyłek kwiatowy stosowany jest także w leczeniu pozawałowym. Jeszcze inną bardzo ważną cechą pyłku kwiatowego / pszczelego / jest jego działanie antybakteryjne i antygrzybicze.   Szczególnie polecany jest w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, najlepiej w połączeniu z propolisem, czyli kitem pszczelim. Pyłek pszczeli ma zastosowanie również w leczeniu alergii, a w szczególności kataru siennego czy astmy. Badania potwierdzają także jego pozytywne działanie w leczeniu przerostu prostaty, czy choroby wrzodowej dwunastnicy.   Pyłek kwiatowy określany jest mianem cudownego środka, bo ma bardzo szerokie działanie i właściwości. Jego odżywcze działanie sprawia, że jest polecany dzieciom, osobom starszym jak i osobom, wykonującym ciężką prace fizyczną albo umysłową.

Jak stosować pyłek kwiatowy ?

Sposobów spożywania pyłku jest wiele. Takim najbardziej popularnym sposobem jest mieszanie sproszkowanego pyłku (obnóży) z miodem, ale można łączyć go także z sokami, mlekiem, twarożkiem lub dżemem. Świeży pyłek pszczeli pozyskiwany przez pszczelarzy z ula, zawiera stosunkowo dużą ilość wody i jest poddawany suszeniu lub mrożeniu, aby zachować jego właściwości. Jeśli jednak znajduje się dłużej w ulu pszczoły same dbają o jego konserwację poprzez składowanie w komórkach, pokrywanie miodem i zasklepianie woskiem.   Po pewnym czasie przebywania w zaślepionej komórce wraz z miodem zmienia się on nieco, przechodząc proces fermentacji, dlatego po tym nazwany został pierzgą. Pszczoły przechowują pyłek w tej formie na czas jesienny i zimowy, kiedy nie jest on już dostępny. Do celów leczniczych pszczelarze pozyskują pyłek zebrany przez pszczoły za pomocą tak zwanych poławiaczy pyłku.   Warto wiedzieć, że spożywany pyłek kwiatowy najlepiej jest rozdrabniać, albowiem wtedy zwiększa się jego przyswajanie. Najprostszym sposobem jest spożywanie wcześniej przygotowanego (minimum na 4 h przed spożyciem) roztworu pyłku z wodą 2 x dziennie – rano i wieczorem. Masz kilka wolnych minut? Kliknij któryś z poniższych linków - jestem pewien, że znajdziesz tam coś dla siebie: http://mindmazon.eurypton.com/Marsia/topBenefit http://mindmazon.eurypton.com/Marsia/topBenefitStart http://mindmazon.eurypton.com/Marsia/topGrubyPortfel